Uzlaşma ve Sulh

Uzlaşma, uyuşmazlığın hızlı ve adil olan alternatif çözüm yollarından biridir.  “Uzlaşma”, uyuşmazlığın taraflarının dava açılmadan veya dava açıldıktan sonra henüz duruşma başlamadan önce bir araya gelerek uyuşmazlığın konusu hakkında anlaşmaya varmalarıdır. Dava açıldıktan veya dava açılmış olup da duruşma başladıktan sonra, uyuşmazlığın taraflarının mahkeme dışında kendi aralarında veya avukatları aracılığıyla uyuşmazlığın konusu hakkında anlaşmalarına ise “sulh olma” ve yapılan görüşmelere de “sulh görüşmeleri” denmektedir. 
İnsan ihtiyaçlarının hızla artması, ticaretin çeşitlenmesi, iletişimin ve ulaşımın hızla ilerlemesi neticesinde uyuşmazlık sayıları da hızla artmıştır. Mülkün temeli olan adaletin gecikmeksizin sağlanması adına devletler, hâkim ve adliye sayısını arttırarak bu soruna çözüm bulmaya çalışmışlardır. Fakat yargılama süreçlerinin çok uzun sürmesini engelleyememişlerdir. Bu husus sadece Türkiye’de değil tüm dünya devletlerine sorun olmaya devam etmektedir. Son yıllarda uyuşmazlıklara alternatif çözüm yolu olarak getirilen arabuluculuk sistemi bu soruna bir nebze çözüm getirmiş fakat bu çözüm yolunda arabulucunun uyuşmazlığa adil çözüm getirebilmesi hususundaki yetkileri sınırlı olduğundan arabuluculuk sistemi de yeterli olamamıştır. 
Uyuşmazlıkların, dava açmadan ve mahkemeye gitmeden adil ve hızlı bir biçimde çözülebilmesinin başka bir yolu var mıdır? Kanun koyucu, bu soruya Avukatlık Kanunu’nun 35/A maddesinde yaptığı düzenleme ile cevap vermiştir. Bu hukuki düzenleme uyarınca, uyuşmazlığın taraflarından birinin avukatı dava açılmadan veya dava açıldıktan sonra henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleriyle dava sonucu elde edebilecekleri konularda, müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilirler. Karşı taraf bu davete icabet eder ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafından birlikte imza altına alınır. Bu tutanaklar İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesi anlamında mahkeme ilâmı niteliğindedir. Başka bir ifadeyle, bu uzlaşma sözleşmesi, kesinleşmiş mahkeme kararı hükmünde olup her iki tarafı bağlayan ve gerektiğinde icra takibiyle yerine getirilme kuvvetine sahip ilam niteliğinde bir belgedir. 
Dava açılmadan önce uzlaşma yoluyla, dava açıldıktan sonra ise sulh olma yoluyla uyuşmazlıkların çözülmesi gerçekten hızlı ve adil bir çözüm yoludur. Zira,bu çözüm yolunda, her iki taraf da tarafların hukuki haklarının ne olduğunu bilen avukatları ile temsil edilebildiklerinden dolayı tarafların haklarını koruyucu ve dengeleyici bir uzlaşmaya varılması kuvvetle muhtemel olacaktır.
Uzlaşma yoluna başvuran taraflar uzlaşma görüşmelerine bizzat katılabilecekleri gibi avukatları aracılığıyla veya avukatları ile birlikte de uzlaşma sürecine katılabilirler. Uzlaşma yolu ile uyuşmazlığa çözüm bulma süreci en nihayetinde tarafların birbirleriyle yaptıkları bir tür pazarlık sürecidir. Hukuki uyuşmazlığın taraflarının uzlaşma yoluna başvurmadan önce veya uzlaşma görüşmeleri esnasında, hukuki uyuşmazlıkla ilgili haklarını, borçlarını ve alacaklarını hukuki olarak tespit ettirip hesaplamaları, yapacakları pazarlıkta taleplerinin diğer taraf tarafından kabul edilmesi ve diğer tarafı etkileyip ikna etmeleri bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenle, uzlaşma sürecinde alanında uzman avukatlardan hukuki yardım alınması, telafisi mümkün olmayan zararlara uğramamak açısından önem arz etmektedir
Kahramanmaraş Barosu avukatlarından Abdullah TOMBUL, kanunen imkân verilen tüm hukuk alanlarına ilişkin uyuşmazlıklarda uzlaşma sürecinde taraf avukatlığı ve her türlü danışmanlık hizmetini vermektedir.
Danışmanlık Hizmetleri
● Uzlaşma ve Sulh süreci öncesinde hukuki hakların ve alacakların tespiti ve hesaplanması.
● Uzlaşma ve Sulh tekliflerinin hazırlanması ve yapılması,    
● Uzlaşma ve Sulh görüşmelerinde taraf avukatlığı, 
● Uzlaşma ve Sulh yoluyla uzlaşma sağlanması halinde anlaşmaya ilişkin son tutanağın ilam hükmü kazandırılmasına ilişkin mahkeme işlemlerinin yapılması,
● İlam hükmü kazanan Uzlaşma ve Sulh anlaşma son tutanağının icra takibine konulması,
● Uzlaşma yoluyla uzlaşma sağlanamaması halinde açılacak davada taraf vekilliği,
● Uzlaşma ve Sulh süreciyle ilgili tüm konularda sözlü ve yazılı hukuki danışma

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle